Gastrolog – najważniejsze fakty
Gastrolog to lekarz, który zajmuje się chorobami układu pokarmowego. Z wizyty u takiego specjalisty może skorzystać niemal każdy. Warunkiem, który należy jednak spełnić jest posiadanie odpowiedniego skierowania od lekarza rodzinnego.
Oczywiście w momencie, gdy pacjentowi zależy na wizycie refundowanej przez narodowy fundusz zdrowia. Aby tego dokonać należy także być ubezpieczonym, co jest podstawą do tego, aby wizyta mogła się odbyć. W innym wypadku w grę wchodzą wizyty prywatne, za które trzeba zapłacić ,,z własnej kieszeni’’.
Do takich specjalistów pacjenci zgłaszają się w momencie, gdy lekarz rodzinny zaleca dodatkową diagnostykę. Z reguły są to osoby, które skarżą się na dolegliwości bólów brzucha lub inne nieprzyjemności, związane z układem pokarmowym. Pierwszą rzeczą, jaka jest wykonywana na badaniu u gastrologia to ogólne rozeznanie i zapoznanie się ze stanem zdrowia pacjenta.
W momencie, kiedy wywiad niewiele wnosi do rozwiązania problemu – przechodzi się do dalszej diagnostyki i zleca dodatkowe badania. Do takich badań najczęściej zaliczają się: USG jamy brzusznej, gastroskopia, kolonoskopia i rektoskopia. Te czynności, umiejętne zalecone przez zawodowego lekarza w tej dziedzinie są wykonywane po wcześniejszym wywiadzie z pacjentem.
W zależności od badania istnieje konieczność przykładowego bycia na czczo lub wykonanie innych zaleceń. Po wykonaniu wszelkich koniecznych badań następuje czas oczekiwania na wyniki. Te z kolei ułatwiają lekarzowi podjęcie dalszej decyzji, dotyczącej poszczególnego pacjenta.
Jest to leczenie lub skierowanie nawet do oddziału szpitalnego. Wszystko zależy jednak od powagi i zaawansowania danej choroby, czy dolegliwości. .